Narenciye ürünlerinde kabuk rengi; klorofilin kromoplasta dönüşümü ve klorofilin azalmasına paralel olarak karotenoid kazanımı ile yeşilden turuncuya dönüşür. Narenciye meyveleri hasattan sonra çok az değişikliğe uğrar. Klimakterik fazları
yoktur ve bu nedenle tüketime hazır hasat edilmelidir ve uygun koşullarda depolanmalıdır.
Düşük sıcaklıkta depolama, narenciye meyvelerinin hasat sonrası ömrünü uzatmak için en yaygın uygulanan teknolojidir. Narenciye meyvelerinde 70 den fazla farklı fizyolojik bozukluk veya kabuk/kabuk kusuru tanımlanmıştır. Greyfurt, limon, ağaç
kavunu ve misket limonu düşük sıcaklıklara en duyarlı türler arasındadır.
Türüne göre değişmekle birlikte, %85 ila %95 bağıl nem ortamı sağlanmalıdır. Doğru saptanmış bağıl nem, dokulardan nem kaybını ve buna bağlı olarak buruşmayı önler. Narenciyenin türüne göre muhafaza sıcaklığı da değişiklik gösterir. Örneğin mandalina daha düşük, greyfurt biraz daha yüksek sıcaklık aralığında muhafaza edilir. Hasat sonrası kayıpların başlıca nedenleri hastalıklar, fizyolojik bozukluklar, meyve yaşlanması ve fiziksel hasarlardır. Kayıplar, toplam üretimin
%30 una, az gelişmiş ülkelerde ise %50 sine ulaşabilmektedir.
Çoğu narenciye çeşidi, uzun süreli depolama sırasında düşük sıcaklık seviyelerini tolere edebilirken, 'Fortune' ve 'Nova'; mandalina, limon ve greyfurt gibi diğer çeşitler düşük sıcaklığa en duyarlı türlerdir, bu nedenle 9°C nin üzerindeki değerlere
çıkmasının önlenmesi gerekir.
Narenciye soğuk depolama sisteminde, meyveler ile soğuk hava arasındaki ısı alışverişi, soğuk havayı 1 -2 m/s hızla üfleyen hava fanları vasıtasıyla gerçekleştirilir. Nihai sıcaklığa ulaşıldığında (tür gereksinimlerine bağlı olarak), hava hızı yaklaşık
0,05-0,1 m/s düşürülür. Soğutma süresini azaltmak için depolama odası içindeki kasa yığınları arasındaki boşluk esastır. Soğuk havanın kasaların veya paletlerin etrafında dolaşmasına izin vermek için yaklaşık 10-15 cm mesafe yeterlidir. Ayrıca
havalandırmalı kasaların kullanılması havalandırmasız kasalara göre daha verimli bir soğutma işlemi sağlar.
Atmosfer Kontrollü sistemler turunçgillerde elma ve armut gibi meyvelerde olduğu kadar etkili olmasa da bir aydan fazla ekstra depolama süresi sağlar.