Kimyasallar ve farmasötik ürünler gibi bozulabilir ürünleri korumak ve muhafaza etmek için sıcaklığın, nemin, basıncın kontrol altında tutulduğu soğuk zincir kurallarına uygun depolama koşulları gerekir.
Sıcaklık kontrollü depolama üniteleri termostatik olarak kontrol edilir. Sıcak ve soğuğa duyarlı farmasötik ürünler ve kimyasalların izleme ve uyarı sistemleri ile kesintisiz takip edilebiliyor olması gerekir.
Depolama koşulları, farmasötik ürünün türüne göre değişiklik göstermektedir. Kontrollü “Oda Sıcaklığı”nda depolanması gereken ürünler 20-25 °C aralığında tutulurken, “Soğuk Depolama Koşullarında” tutulması gereken çoğu ürün için bu aralık 8-15 °C veya 2-8°C olabilmektedir. Bazı ürünler ise donuk muhafaza koşulları gerektirebilir, bu durumda 0°C ila -150°C arasında kriyojenik soğutma uygulamaları yapılmaktadır. Kanser tedavisi gibi kritik durumlarda kullanılan değerli kimyasallar genellikle 15 derecede tutulur. En ufak bir sıcaklık sapması bile ilacı kullanılamaz hale getirebilir. Aşılar çoğunlukla viral vektörlerdir, bu, aşıların viral bileşenlerinin yapısının oda sıcaklığında birkaç saat sonra bozulduğu anlamına gelir. Kan ve plazma örnekleri genellikle 2-6 °C aralığında tutulurken, çok uzun süre muhafaza ihtiyacı olduğunda bu aralık -20 ila -86 olabilmektedir. Bu değişkenlik, aynı kategoride olmakla birlikte farklı kuruluşlarca üretilen ürünler arasında bile mevcuttur. Örneğin koronavirüs için geliştirilen aşılardan AstraZeneca'nın ürünü 2°C ile 8°C arasında değişen bir saklama sıcaklığı gerektirir, Moderna'nın dozları -20°C'de saklanmalıdır, Pfizer ve BioNTech tarafından birlikte üretilen aşı, -70°C'lık ultra düşük bir saklama sıcaklığı gerektirir.
İlaç ve kimyasallarının depoları, depolanacak ürünün türüne, miktarına, öngörülen muhafaza süresine göre projelendirilir ve soğutma metodu belirlenir.