Beyaz et dünya üzerindeki en uygun fiyatlı protein kaynaklarının başında geliyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde beyaz ete olan talep her geçen gün daha da artış göstermektedir. Türkiye de yoğun bir şekilde beyaz ete talep gösteren ülkeler arasında yer alıyor.
Hem uygun olması hem de Türk damak tadına uygun olması nedeniyle beyaz et sıkça tüketilmektedir. Beyaz etin doğru bir şekilde saklanması sağlık açısından büyük önem taşıyor. Oldukça hızlı bozulan bir ürün olan beyaz et için soğuk hava depolama koşulları da bir hayli önem kazanıyor.
Beyaz Et Soğuk Hava Depolarında Nasıl Saklanır?
Soğuk depolama sistemleri tüketicilerin taze ve güvenilir gıdaya ulaşmasındaki ilk basamaktır. Özellikle tavuk, hindi ve ördek gibi kümes hayvanlarının etleri doğru saklama koşullarında olmadığı takdirde çok hızlı bir şekilde bozulur. Yağlı bir dokuya sahip olan bu kümes hayvanları sıcaklık değişiminde hızla bozulur ve bu etin tüketilmesi insan sağlığı açısından çok zararlıdır.
Beyaz et birçok işlemi boyunca soğuk hava depolama sistemlerine ihtiyaç duymaktadır. Bunun ilk ayağı kesim işlemidir. Kümes hayvanları kesilip temizlendikten sonra hızla bozulabilir. Bu yüzden kesim sonrasında beyaz etlerin doğrudan soğuk hava deposunda uygun koşullarda saklanması gerekiyor.
Beyaz et için uygun koşullar ilk olarak şoklama daha sonra ise soğuk depolama işlemidir. Bu sayede tavuk eti bozulmadan kesimhaneden market tezgahlarına kadar soğuk zincir bozulmadan korunmuş olur. Tavuk eti başta olmak üzere birçok kümes hayvanı eti için şoklama değerleri -40/-38 santigrat derece olarak belirlenmiştir. -20 santigrat derece ideal soğuk depolama koşulları olarak bilinmektedir.
Beyaz Eti Soğuk Hava Depolama Sistemlerinde Saklarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Beyaz et, hızla bozulabilen bir yapıya sahip olduğu için soğuk hava depolama sistemlerinin kullanılmasının zaruri olduğu ürünlerin başında geliyor. Kesim döneminden sonra gerekli sıcaklık koşullarında saklanmayan beyaz et hızla bakteri üretir ve insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturur.
Beyaz et saklama koşullarında dikkat etmeniz gereken ilk durum sıcaklık değerlerdir. Özellikle üreticiden perakendeciye iletilecek beyaz etler mutlaka doğru değerlerde şoklanmalıdır. Ardından soğuk zincir bozulmaması için uygun sıcaklık değerlerini mutlaka göz önünde bulundurunuz.
Beyaz et saklama koşullarında dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise ambalajlama aşamasıdır. Bu esnada plastik ve türevlerini kullanmanız önemlidir. Metal oksitlenmeye yol açacağı için saklama esnasında bu ürünün beyaz etle temas etmemesi gerekiyor.
Beyaz Eti Soğuk Hava Depolarında Saklamanın Avantajları Nelerdir?
Beyaz et, protein kaynakları arasında hemen hemen herkesin kolaylıkla ulaşabildiği bir üründür. Soğuk hava depolama koşullarının gelişmesiyle beyaz et endüstrisinde büyük bir gelişme meydana gelmiştir.
Bugün soğuk hava depolama sistemleri sayesinde beyaz et insan sağlığına tehdit oluşturmayacak bir şekilde saklanabilmektedir.
Ürün tazeliği beyaz etin lezzetini doğrudan etkilemektedir. Kesim sonrasında şoklanmış olan beyaz et tüm tazeliği korur ve uygun saklama koşullarında uzun süre saklanabilir.