Son yıllarda endüstriyel balıkçılığın artışı ve bunun sonucunda balık ithalat ve ihracatında artan talep, balıkların da soğuk zincire dahil edilmesini zorunlu kılmıştır. Dünya üzerinde balık tüketimi hiç olmadığı kadar artış trendine giriyor. Ayrıca balık çiftliklerinin açılması da bu üretimin katlanarak büyümesine neden oldu.
Balıklar soğuk zincirde özen gösterilmesi gereken ürünlerin başında geliyor. Kolay bozulabilir yapıları nedeniyle gerekli saklama koşullarındaki bir aksaklık ciddi ürün kaybına neden olabilir. Bu yüzden doğru soğuk hava depolama sistemini tercih etmeniz balıklarınızın taze kalmasını doğrudan etkileyecektir.
Balıklar Soğuk Hava Depolarında Nasıl Saklanır?
Balıklar sahip oldukları yapıları nedeniyle en hızlı bozulan ürünlerin başında geliyor. Birçok balığın özellikle de çiftlik balıklarının vücutlarında yağ oranı yüksektir. Sıcağa ve havaya maruz kalan balık eti hızla su kaybeder. Ayrıca vücutlarında bulunan yağ moleküllerinin sıcaktan ve hava akımından dolayı yapılarında hızla değişim olur ve böylelikle üründe bozulma başlar.
Bugün Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok noktasında balık saklama koşulları için tavsiye edilen saklama koşulları -30°C'dir. Bu değer balığın vücudunda oluşabilecek bir bakteri oluşumunu bütünüyle engeller. Ayrıca balığın tazeliğinin de uzun süre muhafaza edilmesini sağlar. Ancak eğer balıklar kısa sürede ilgili noktaya teslim edilecekse bu belirlenmiş değerin biraz daha üstü değerler de kabul edilebilir olarak görülüyor.
Balık için soğuk hava depolama koşullarında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da bulunuyor. Genel bilgilerin yanı sıra balığın cinsi, bulunulan coğrafi yapı ve zaman balıkların hangi şartlarda depolanması gerektiği konusunda yeterli malumat sunmaktadır.
Bazı balık türlerinin hangi şartlarda en optimum düzeyde saklanabileceği ise aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz;
Balık |
Aylık Saklama Koşulları |
||
|
- 18° |
- 24° |
- 30° |
Yağlı Balık(Şoklanmış) |
5 |
9 |
> 12 |
Yağsız Balık(Fileto) |
9 |
12 |
24 |
Yassı Balık( Kalkan,Dil) |
10 |
18 |
> 24 |
Hangi Soğuk Hava Depolama Sistemleri Balıkları Depolamak İçin İdeal?
Balık saklama koşulları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra sahip olacağınız soğuk hava deposu sistemlerini seçmek çok daha kolay olacaktır.
Balık saklamak için en ideal saklama soğuk hava depo koşullarında mümkündür. Ayrıca endüstriyel balıkçılık ile uğraşıyorsanız şoklama sistemleri de balıklarınızın uzun süre tazeliğini koruyacak şekilde saklanmasını mümkün kılar.
Taze balıklar önce şoklanarak soğuk zincire dahil edilir. Böylece balıklar uzun mesafelere bozulmadan ideal şartlarda taşınabilir. Özellikle modüler soğuk hava depoları hem ideal soğukluğu sunar hem de balıkların nemden uzak kalmasını sağlayarak taze kalmasına imkan verir.
Balıkları Soğuk Hava Depolama Sistemlerinde Saklarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Oldukça hassas bir ürün olan balık, türlerine göre farklı sıcaklık değerlerinde saklanmalıdır. Özellikle balıkların işlenmiş olup olmaması saklama koşullarında dikkat etmeniz gerekenlerin başında geliyor.
İşleme tabi tutulmuş balıklar daha uzun süre saklama koşullarına sahipken ham haldeki balıklar kısa sürede tüketilmek üzere saklanmalıdır.
Ayrıca pişirilmiş veya herhangi bir ısıl işlem görmüş balık ile ham haldeki balığı kesinlikle aynı alanda saklamamalısınız. Çünkü her iki ürün de aynı noktada saklandığında farklı tepkimelere girebilir.
Özellikle tuzlu su balıkları yüksek miktarda tuz içerir. Bu yüzden saklama koşullarında dikkat etmeniz bir diğer nokta da paslanmaz ürüne yönelmenizdir. Özellikle soğuk hava deposu kapınızın paslanmaz çelikten veya korozyona uğramayan maddelerden üretilmiş olup olmadığına dikkat ediniz.