Soğutma Sistemleri

Özellikle son 200 yıldaki endüstriyel gelişmeler çerçevesinde, pek çok çeşit soğutma teknikleri ve metotları geliştirilmiştir. Bunlar; teknolojik çeşitlilik içerisinde reel olarak birçok alanda kullanılmaktadır. Ancak insan sağlığını direkt olarak ilgilendiren, gıdaların soğutulması ve soğukta saklanması teknolojileri; soğutma sistemlerinin en çok kullanıldığı alanlardır. En küçük bir kamp dolabından, en büyük ve karmaşık endüstriyel gıda tesislerine kadar her boyutta, temelde aynı fakat uygulamada farklılıklar gösterebilen, termodinamik yasalara dayalı soğutma çevrimi uygulanmaktadır.

Bu çevrim; buhar sıkıştırmalı çevrim olarak adlandırılmakta ve soğutucu akışkanların buharlaşma ve yoğuşma esnasındaki enerji transferi esasına dayanmaktadır. Temelde bu çevrimi esas alan, ancak bazı farklılıklar gösterebilen soğutma metotlarından başlıcaları şunlardır.